Айфеловата кула - символът на Париж

 

 

Айфеловата кула е най-разпознаваемата сграда в световната култура. Едно невероятно място от където да се насладите на градския пейзаж от високо. В Париж всички погледи са вперени в нея. Някак си не напълно съзнателно се оглеждаме откъде ще я видим. Ако се качите на кулата привечер, ще видите хиляди малки мигновени проблясъци от всички страни. Това са светкавиците от всички фотоапарати, които я снимат. 


Айфеловата кула е символ на Париж. На нея обръщаме специално внимание с интересни факти.

 

Може би почти всички знаят, че е построена за световното изложение в Париж, през 1889 г., но е малко известен факта, че е била временна постройка. Днес е трудно да си представим че е изградена единствено заради изложението и е трябвало да бъде разглобена 20 години след това.

 

 През 1889г. кулата е едновременно символ на изложението и негов главен вход. Първоначалната ѝ височина е 312 метра и за времето си е най-високата постройка в света. Задържа първото място чак до 1930 г.

 

В началото е имало много парижани, които не са я харесвали.  Френският писател Ги дьо Мопасан я описва като грозен скелет, който разваля пейзажа на Париж. Когато веднъж журналисти го срещат да обядва в ресторанта на кулата на първото ниво и го питат, защо го прави след като не му харесва кулата, той им отговорил, че се храни тук, защото това е единственото място в целия огромен Париж от където тя не се вижда. Постепенно обаче, хората я приемат.

 

 “Етапи от строежа на Айфеловата кула”

 

Кулата е изградена за 26 месеца и 5 дни от 18 000 метални части, тежащи 10 000 тона. Само един човек загива при строежа, което за времето си е голямо постижение. Отваря на 31.03.1889 г., но тъй като асансьорите все още не работят, на официалните лица им се налага да изкачат 1792 стъпала за да връчат медал на Густав Айфел. От 06.05.1889 г. е отворена за посещения и се превръща в хит. Извиват се огромни опашки от желаещи.

 

 “Гледка към река Сена”

 

Има 3 платформи, които са достъпни за туристите с прекрасна 360 градусова гледка. На най-високата трета платформа Айфел си обособява апартамент. Днес там могат да се видят восъчни фигури на Айфел, дъщеря му и Томас Едисон.

 

 “Восъчна фигура на дъщерята на Айфел”

 

Да предложиш на върха на Айфеловата кула, може да е клише, но е едно от местата, където всеки ден има десетки предложения за брак. 

 

Ежедневно хиляди туристи се редят на опашки за да се разходят из платформите за наблюдение. Първите две са достъпни и по стълби, докато най-високата е достъпна за туристите единствено с асансьор.

 

 “Поглед към Трокадеро и Дефансе”

 

Днес височината с поставените антени е 324 метра. Пребоядисва се на всеки 7 години, като за целта се използва 60 тона боя. Цветовете и се сменят, като първоначално е била червено-кафява, по късно е бежово-жълта и бронзова.

 

 

През 2000 г. по повърхността на кулата са разположени 20 000 лампи, които да я осветяват вечер. На всеки час за 5 минути допълнителни лампи премигват и така създават една неповторима атмосфера.

 

 

Непреходността на Айфеловата кула, съчетана с неповторимата парижка атмосфера, събрахме в предложението ни за екскурзия до Париж.