Лефкада - 50 нюанса синьо

 остров Итака – Афалес бей

 

Районът на Йонийските острови е изключително привлекателен и атрактивен с богатството си от природни красоти – невероятното синьо море, белите скали, красивите залези ..... Топлото, южняшко гостоприемство на гърците, изключително вкусната и качествена храна, с малките, семейни тавернички на брега на морето и отпечатъкът на венецианското присъствие в района отразило се и в архитектурата на островите придават очарование и неповторимост на мястото.

Да започнем с морето. По цялото западно крайбрежие на остров Лефкада, цветът на морето е наситено синьо. Преливащите се различни нюанси на изумруденото, тюркоазено и небесно синьо, пълнят очите и сърцето за цял живот. Това е една невероятна гледка, любима на фотографите и не само.

Най-известните плажове на острова са именно там - Пефкула, Милос, Катизма, Егремни и Порто Кацики. Западното крайбрежие на острова е доста стръмно и лесен достъп с кола има само до плажовете Катизма и Пефкула. До световноизвестния плаж Порто Кацики има тесен път, който вие из планината и е неудобен за неопитни шофьори. Милос и Егремни са достъпни само откъм морето. 

 
остров Лефкада – плажът Порто Кацики

 

остров Лефкада – плажът Егремни

 

Има и други плажове на острова и близката околност, които също си заслужават да се посетят. Пясъчна ивица с фин пясък има на две места в региона и това са - Катизма и плажът в залива на селището Палерос.

Плажът Катизма е силно посещаван през сезона и е осеян с бийч барове и таверни за всеки вкус. Цветът на морето задължително ще ви накара да кажете „уау“. Дългият и широк плаж завършва с причудливи скални образувания, които правят мястото екзотично и романтично. Но има и една особеност - след буря в морето, вълните изхвърлят от дъното много камъчета, които покриват голяма ивица от пясъка за дълго. Така плажът изведнъж се превръща в каменист.


остров Лефкада – плажът Катизма

 

 


 остров Лефкада – плажът Катизма

 

Не толкова известния плаж на Палерос - Потамаки, който се намира на континентална Гърция, на 26 км. от града Лефкада в селището Палерос е скрито бижу за желаещите да се насладят на  фин пясък, много плитко и топло море. Изразът „морето е  до колене“ важи с пълна сила за това място. На дългия километър и половина плаж, има само два плажни бара с чадъри и шезлонги за истински релакс и бягство от суетата. Препоръчваме този плаж горещо на всички, които търсят спокойствие и уединение. 

 


Палерос – плажът Потамаки

 

 

 
Палерос – плажен бар Рио Де Палейро

 

Друг изолиран плаж е Ватиавали. Достъпен е и по море и с кола, и е на десетина километра от селището Палерос. Отново спокойствие, безвремие и бягство от действителността. Има само едно заведение на плажа и никакво селище наблизо. През сезона там акостират много ветроходни яхти и обичайна гледка е море осеяно с лодки. 

 
Варко – плажът Ватиавали

 

 


Варко – плажът Ватиавали

 

На самия остров Лефкада, има два плажа известни на кайт и уинд сърфистите. Единият е плажът Гира до столицата Лефкас, а другият е заливът на Василики. Не препоръчваме тези плажове за почиващи, а само за практикуващите водни спортове. До Василики има малък плаж Агиофили. Той е подходящ за плажуващи. Не бива да пропускаме и плажовете Десими, Микрос Гиалос и Афтели. Отново очарователната смесица от спокойствие и природа.

 


остров Лефкада – плажът Гира

 

Ако сте си взели лодка под наем и потърсите плажове в околните острови, интересни за посещение са плажът Афалес на о. Итака, множеството малки плажове по северното крайбрежие на о. Меганиси, Тилия бийч на едноименния остров, Амоглоса на о. Меганиси и плажовете по източното крайбрежие на о. Каламос.

 

 
остров Каламос – плаж

 

Редно е да отбележим и един плаж на частния остров на руския милиардер Риболовлев - Скорпио, който е достъпен за посещения. Той се намира в югозападната част на острова и е включен в програмата на еднодневните круизи, които тръгват от пристанището на Нидри.  

 

остров Скорпио – плаж

 

Но Лефкада не привлича само с морето. Дестинацията е една смесица от природа, история, кулинария и традиции, които ни показват една много по-различна Гърция - по-цветна. Йонийските острови – Корфу, Лефкада, Кефалония, Скорпио, Закинтос и още малки островчета векове са били под Венецианско управление. Тук не преобладава бялото и синьо в архитектурата, както е по Егейските острови в Гърция. Сградите са цветни, изпъстрени със стил и напомнят много на островите Мурано и Бурано във Венеция. Много от архитектурните елементи също са във Венециански стил. Това е видно дори в архитектурата на църквите на острова. Цъфтящите бугенвилии по фасадите на къщите и увили се около балкончетата, носят празник за очите.

 

 

 остров Лефкада – улица в столицата

 

 

  остров Кефалония – Фискардо

 

Остров Лефкада е известен с пивкото си бяло вино от сорта грозде Вердзамо, отглеждано по западните склонове на острова, на височина от 500 до 700 м. Смята се за един от най-добрите сортове в Гърция. Също така там се произвежда наденица, която местните наричат Салами. Представлява кълцано свинско месо с черен пипер – едно подходящо мезе за чаша лефкадско вино изпито в летните морски вечери. Наденицата много напомня на италианските колбаси от близкото в Йонийско море крайбрежие на областта Емилия-Романа. Бяло вино или розе може да си закупите на добра цена под 4 евро от фирмения магазин на Вердзамо, който се намира на края на главната улица в столицата Лефкада. В сувенирните магазини цената на виното е с 30 % по висока. Наденицата се произвежда в три различни фабрики на острова и в магазините цената ѝ е около 3 евро за парче.

Друго много добро вино е и това от остров Кефалония. Нарича се Рубола и цената му започва от 6.80 евро. Ако сте се включили в еднодневния круиз „ Седемте Йонийски острови“, ще акостирате в селището Фискардо на о. Кефалония и ще имате възможност да опитате от виното или да си го закупите. Във Фискардо препоръчваме за любителите на сладкиши да посетят сладкарница „Мелина“. Името идва от гръцката дума мели, която означава мед. Там сладкишите се приготвят с мед местно производство. Особено вкусна за нас е тортата Банофи, на която не пропускаме да се насладим, когато спираме на пристанището. И един съвет за возещите се на круизните кораби – ако не успеете да поседнете в сладкарничката, купете си сладкиш за вкъщи. Ще го получите в кутия и на по- ниска цена.

 

 остров Кефалония – Фискардо, сладкарница Мелина

 

 

 остров Кефалония – Фискардо, торта Банофи

 

Цялата акватория на о. Лефкада с прилежащите му 24 малки островчета е магнит за елита на света. Плеяда от холивудски актьори, политици, магнати и бизнесмени правят своето бягство от суетата, именно в тази част на Гърция.

Селището Фискардо е любимо място за посещение от световноизвестни знаменитости. Много яхти запълват малкото пристанище през сезона, което му придава романтика и красота. Свои къщи във Фискардо имат актрисата Пенелопе Круз и певицата Мадона. В собствена вила в близко селище до Фискардо се отдава на релакс и актьорът Никълъс Кейдж.

 

 остров Кефалония – Фискардо

 

 

 остров Кефалония – Фискардо 

 

На о. Кастос лятна къща притежава английският актьорът Роуън Аткинсън. През 2013 г. милиардерът Риболовлев закупува от внучката на Онасис остров Скорпио, като подарък за своята дъщеря Катя. Луксозната яхта на милиардера, всяко лято прави впечатление и събира погледи, закотвена в пристанището на острова. А Катя прекарва голяма част от летните си ваканции на острова.

 

 остров Скорпио – яхтата на Риболовлев

 

През 2016 г. и руският милиардер Абрамович купува голям парцел земя на о. Меганиси, точно срещу о. Скорпио. Вила на Армани изникна на брега на морето в южната част на о. Лефкада срещу о. Итака през 2015 г. 

 

Лефкада обаче е известна и с богатия улов, който рибарите вадят от чистите и дълбоки води. Морето между о. Лефкада, о. Итака и о. Кефалония се смята за най-пълното с риба в акваторията на Гърция. Ако имате късмет, може да се насладите на миловидната гледка на скачащи по вълните делфини.   

 

  

Не можем да не споменем и множеството малки тавернички, които предлагат страхотна храна на много приемливи цени. Непременно поръчайте риба - винаги има прясна, уловена от морето. Не предлагат риба развъждана в стопанства и затова всичко е много вкусно. В малкото селище Митикас, което се намира срещу о. Каламос, може да отидете до таверна „Фарос“. Тази малка, семейна таверна е разположена на самия бряг на морето и ще бъдете посрещнати от собственика ѝ, който ще ви настани на една от петте маси. Той е рибар и в менюто има само това, което е хванал през нощта. Съпругата му ще го сготви, а децата му ще ви поднесът храната без излишна суета. Там всичко е толко простичко и обикновено, но истинско и запомнящо се. А храната можем да я опишем само с една дума - великолепна! 

 

 Митикас – таверна Фарос

 

В заключение ще кажем че Йонийските острови са едни от най-красивите и цветни острови на Гърция. Лефкада е идеалното място за почитателите на водните спортове – уиндсърф, кайтсърф, сърф и др. Рай за любителите на приключения с яхта или катамаран. Желана дестинация от всички, които търсят море, природа и спокойствие. 

 

 остров Лефкада – нос Лефката

 

Впуснете се в това невероятно, екзотично пътешествие и изживейте приключението Йонийска приказка с нас. Ще ви отведем на невероятни места, ще ви разкажем интересни факти и истории, ще помечтаем с поглед, пленен от синьото на морето, което го има само там и ще се отпуснем....

 

Виж нашите неустоими предложения:  

 

 

ПОЧИВКА НА ЙОНИЙСКО МОРЕ

МИНИ ПОЧИВКА НА ЛЕФКАДА

ЕКСКУРЗИЯ ЙОНИЙСКИ ОСТРОВИ

ЙОНИЙСКО МОРЕ – ЛЕФКАДА